kader_boven.png
header.png

MARKS ON ART database

Op 24 maart  2022 gaven Seppe Roels en ik de lezing 'opMERKelijk! MARKS ON ART database: merken op schilderijen, beeldhouwkunst en meubelen, 1300-1700 in het RKD - Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis. Een PDF van de presentatie vindt u hier.

In maart deden wij ook twee documentatiesessies in het nieuwe Depot van Museum Boijmans van Beuningen.

 Hans Peter Wessels maakte in opdracht van het museum een klein filmpje. U vindt dat hier.

 

 

In 2021 ging het project met het Landschaftsverband Rheinland - Amt für Denkmalpflege im Rheinland van start. Merken van de Antwerpse retabels in Rödingen, Rheinberg en Titz werden ingevoerd. Op 19 juli konden Seppe Roels en ik naar Xanten, om daar met Nora Schlag van het LVR-ADR het Martelarenretabel te controleren en Nora te informeren over onze werkmethodes. 

In de tweede helft van 2021 documenteerden wij merken in de collecties van M - Museum Leuven en het Museum Kunst & Geschiedenis in Brussel.

 

Reorganisatie depot Heineken Collection

De reorganisatie van het depot van de Heineken Collection kwam op stoom sinds we vanaf april weer enige dagen per week in de Heineken Experience, waar de Collectie is gevestigd, konden werken. Meer dan 10.000 voorwerpen van de 15.000 die verplaatst moesten worden staan nu op hun nieuwe standplaats. Ook maakte ik 80 records in de database in orde voor publicatie op de beeldbank van de Collection. Kijk bijvoorbeeld eens onder 'Feltmann', de belangrijke technische directeur in Heinekens's begintijd. Of kijk welke omzwervingen de gevelsteen uit 1867 heeft gemaakt...

 

Heineken Collection: aanwinsten

In 2022 zal ik voor de Stichting Heineken Collection honderden aanwinsten die de afgelopen jaren binnen zijn gekomen gaan registreren. De boeiende verhalen hierover zullen te zijner tijd weer op de website van de Heineken Collection verschijnen.

 

Algemeen

Marieke van Vlierden Sinds 1987 werk ik als conservator en freelance kunsthistorica in de erfgoedwereld. Mijn specialisaties zijn middeleeuwse muurschilderkunst, beeldhouwkunst en religieuze kunst. Daarnaast ben ik werkzaam op verscheidene andere onderzoeksterreinen, zoals bedrijfshistorie en kasteel- en huismusea,onder meer voor de Stichting Heineken Collection.

Verder ben ik samen met restaurator Seppe Roels initiator van het project MARKS ON ARTdatabase: een database voor merken op schilderijen, beeldhouwkunst en meubelen van ca. 1300 tot 1700. Dit is een samenwerkingsverband van het RKD Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis in Den Haag met: Museum M in Leuven, Museum Catharijneconvent te Utrecht, het Suermondt-Ludwig-Museum te Aken, Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam, het Rijksmuseum in Amsterdam, het Museum van Kunst & Geschiedenis in Brussel, het LVR-ADR, restaurator Jørgen Wadum en partners die anoniem wensen te blijven.

Since 1987 I have been active as curator and freelance art historian. My specialties are medieaval wallpainting, sculpture and religious art, but I also work in other fields like industrial heritage and the art collections of castles and historical houses.

With my colleague Seppe Roels, a restorer of polychrome objects, I initiated the project MARKS ON ARTdatabase: a database for marks on paintings, sculpture and furniture from c. 1300-1700. The project is a collaboration frotm the RKD Netherlands Institute for Art History with: Museum M in Louvain, Museum Catharijneconvent in Utrecht, the Suermondt-Ludwig-Museum in Aachen, Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam, the Rijksmuseum in Amsterdam, Art and History Museum in Brussels, the LVR-ADR, restorer Jørgen Wadum, and partners who wish to remain anonymus.